
Vraag jij je wel eens af wat er allemaal voor ingrediënten in glijmiddel zit? Wij zetten alles voor je op een rijtje!
In glijmiddel worden diverse ingrediënten gebruikt en de meeste leveranciers zijn daar ook transparant in. Helaas zijn er ook een paar (bekende) leveranciers die daar geen info over geven.
Maar goed, dan weet je welke ingrediënten er in glijmiddel zitten, maar wat zeggen al die ingewikkelde termen en E-nummers nu eigenlijk? We hebben een zo volledig mogelijk beeld voor je gemaakt.
Glijmiddelen maken sex leuker en vooral ook plezieriger. Niet alleen voor vrouwen die een probleem hebben om vochtig te worden, het maakt sex altijd plezieriger. Glijmiddelen zijn er in verschillende soorten en ook voor verschillende toepassingen. Denk hierbij ook aan smaakjes, voor anaal gebruik of voor massage.
Ook is het goed om te weten welke ingrediënten in glijmiddelen niet geschikt zijn, als je gevoelig of allergisch bent voor bepaalde zaken. Wij adviseren daarom altijd een glijmiddel te kopen, waarvan je weet wat daar in zit.
Acesulfaam K(alium), E950
Acesulfaam-K is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Het wordt in voedingsmiddelen aangeduid met E950. De K duidt op het element kalium. Acesulfaam wordt ook verkocht onder merknamen zoals Sunett en Sweet One.
Lees meer op Wikipedia
Aloe Vera
Hetgeen wij als Aloë Vera kennen zijn de stoffen uit de plant genaamd Aloë Barbadensis. De Aloë Barbadensis is een plant met grote bladeren en gele bloemen. Soms wordt ook de Aloë Arborescens benoemd als Aloë Vera. De Aloë Arborescens wordt bijna niet gebruikt in cosmetica en andere middelen, terwijl juist deze plant in tegenstelling tot de Aloë Barbadensis tot 50% meer “helende” stoffen en eigenschappen heeft. In totaal zijn er zo’n 200 variëteiten van de Aloë plant.
Aloë Vera staat bekend om zijn koelende en helende werking. Het wordt vaak gebruikt in glijmiddel specifiek die gemaakt zijn voor Anaal gebruik, dit dan in plaats van benzocaïne*.
Aloë Vera wordt door velen gezien als vriendelijk voor de vagina en er wordt zelfs gezegd dat het kan helpen de vaginale flora in balans te brengen en vaginale infecties te voorkomen.
Lees meer op Wikipedia
Arabische Gom, E414, E432
Is de geharde versie van het sap van de acacia boom. Je vind het ook in eten, inkt en verf als een emulgator. Een emulgator is een stof die er voor zorgt dat stoffen van verschillende dichtheid niet gaan schiften. Het zorgt er dus voor dat de ingrediënten in je glijmiddel niet uit elkaar raken als je glijmiddel voor langere tijd op je nachtkastje staat (denk bijvoorbeeld aan water en olie dat een tijd na het schudden weer van elkaar scheid).
Arabische gom wordt gezien als veilig voor je lichaam, daarom mag en wordt het ook verwerkt in levensmiddelen. Je ziet het ook wel vermeld als E414 of als het is aangepast als E432.
Lees meer op Wikipedia
Aqua (water)
Water is een natuurlijk product en veilig in gebruik. Glijmiddelen waar water in zijn gebruikt, zijn minder goed te gebruiken onder de douche of in bad, omdat dergelijke glijmiddelen makkelijk oplossen in water.
Benzocaïne
is een stof met een pijnstillende werking wanneer aangebracht op de huid. Het is een gewone pijnstiller zonder bijwerkingen voor mensen met hartziektes en andere aandoeningen. Het effect van deze pijnstiller is daarom ook beperkt voor kleine pijnlijke aandoeningen, zoals brandwonden. Een enkele gebruiker van deze pijnstiller kan zwellingen op de huid ervaren. In bepaalde condooms wordt benzocaïne gebruikt om het hoogtepunt uit te stellen.
Het middel benzocaïne is een verdovingsmiddel dat vaak gebruikt wordt voor lokale verdovingen. Het wordt, in tegenstelling tot lidocaïne veel langzamer opgenomen door het lichaam en de werking is van veel kortere duur. Het wordt in glijmiddel gebruikt voor zijn verdovende effect, om een orgasme uit te stellen of om anale seks “comfortabeler” te maken.
Een heel klein deel van de bevolking is allergisch voor benzocaïne, omdat op een moleculair niveau benzocaïne heel anders in elkaar zit dan lidocaïne hoeft men niet allergisch te reageren op lidocaïne (maar dat kan natuurlijk wel).
Evengoed wordt zowel benzocaïne als lidocaïne gezien als veilig voor het lichaam en worden ook gevonden in allerlei zalfjes die worden gebruikt bij pijnbestrijding.
Lees meer op Wikipedia
Benzoë zuur, E210
Is een zuur dat veel voorkomt in vruchten, in cranberry’s zelfs in hele hoge concentraties. Parabenzoë zuur verbindingen staan bekend als Parabenen, echter dit is een chemische variant van de in de natuur al voorkomende Benzoë zuur verbindingen. Zowel Benzoë zuur als Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Je vindt het ook als E210
Lees. Meer op Wikipedia
Benzyl Alcohol, E1519
Is een natuurlijk conserveringsmiddel. Deze stof staat er om bekend dat er snel een allergische reactie op plaatsvind, met name huiduitslag of eczeem reacties. Ook bekend als E1519. Benzylalcohol wordt ook in geneesmiddelen gebruikt.
Lees meer op Wikipedia
Capsaïcine
Een stof die wordt gevonden in chilipepers, wordt gebruikt in glijmiddelen die “verwarmend” werken. Capsaïcine wordt in veel hogere concentraties ook toegepast in bijvoorbeeld pepperspray. De hoeveelheid capsaïcine die gebruikt wordt in glijmiddel is te vergelijken met het eten van een Jalapeño peper.
Lees meer op Wikipedia
Carrageen, E407
Is een verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit zeewier. Het wordt gezien als een goed vegan/vegetarisch alternatief voor gelatine. Er wordt gezegd dat carrageen ook het infectiepercentage van HSV, HPV en HIV kan beïnvloeden, maar dat is iets wat je liever niet wil uitproberen, denk ik zo. Staat ook wel vermeld als E407.
Lees meer op Wikipedia
Cellulosegom (Carboxymethylcellulose), E466
Is een verdikkingsmiddel en emulgator die wordt beschouwd als hypoallergeen en niet giftig. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in levensmiddelen zoals ijs. Ook bekend als E466.
Lees meer op Wikipedia
Citroenzuur, E330
Citroenzuur is een organisch zuur. Het komt in citrusvruchten voor en is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Het is een voedingszuur met E-nummer E330.
Lees meer op Wikipedia
Cyclomethicon (Octamethylcyclotetrasiloxaan), E330
Een toevoeging in silicone dat wordt gebruikt om te voorkomen dat glijmiddel gaat plakken. Het wordt voor datzelfde doel veel gebruikt in deodorant. Het is niet giftig voor mensen, echter wordt er wel gezegd dat het niet goed is voor de natuur.
Lees meer op Wikipedia
Cyclopentasiloxan
Een siliconenverbinding die veel wordt gevonden in siliconenglijmiddel. In grote hoeveelheden is deze stof giftig en zelfs kankerverwekkend. Echter wordt het, in kleine hoeveelheden zoals deze voorkomen in glijmiddelen, gezien als veilig. Wikipedia maakt geen melding van deze grondstof
Lees meer op Byrdie.com
Damiaan blad (Damiana)
De plant heeft kleine aromatische bloemen met een geur die doet denken aan vijgen, en er wordt een effect als afrodisiacum aan toegeschreven (Het werd al door de Maya’s gebruikt als een afrodisiacum.). Het heeft een mild ontspannend effect. Het kan worden gerookt of als thee gedronken.
Lees meer op Wikipedia
Diazolidinylureum
Een conserveringsmiddel dat wordt verkregen uit Allantoïne (wat voorkomt in tarwekiemen en smeerwortel) en formaldehyde. Dit ingrediënt kan een allergische eczeem reactie veroorzaken.
Lees meer op Wikipedia
Dimethiconol
Dimethoconolen zijn een klasse van polymeren op siliconenbasis die qua chemische structuur vergelijkbaar zijn met dimethicon, behalve dat moleculen van dimethiconol eindigen met hydroxyl (-OH) groepen. Ze worden gebruikt in een breed scala aan cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrème en lippenstift, waar het onder andere werkt als een verzachtend middel, een filmvormend middel, een antistatisch middel en een antischuimmiddel. Net als andere vloeistoffen op siliconenbasis is het niet oplosbaar in water.
Het wordt in glijmiddel gebruikt als huid conditioner en ook om de viscositeit in siliconen glijmiddel te verhogen. Deze stof wordt gezien als heel erg veilig, er zijn tot op heden geen meldingen van giftigheid.
Lees meer op Wikipedia
Dinatrium EDTA (Ehtyleendiaminetetra-azijnzuur), E385
Een conserveringsmiddel, dat veel voorkomt in huidverzorgingsmiddelen. Het wordt gezien als niet giftig, niet irriterend en niet kankerverwekkend. Ook wel vermeld als E385.
Lees meer op Wikipedia
Ethoxydiglycol
Een oplosmiddel dat wordt gebruikt om producten te verdunnen terwijl het de viscositeit verhoogt. Het wordt niet alleen in glijmiddelen gevonden maar wordt ook veel gebruikt in make-up, bad zeep en huidverzorgingsproducten. Er zit Ether in, wat wordt gezien als kankerverwekkend, en allergische reacties kan veroorzaken.
Lees meer op Wikipedia
Gember
Een wortel waarvan wordt gedacht dat het de doorbloeding stimuleert. Veel gebruikt in gerechten, dus veilig om oraal te gebruiken
Ginko Biloba
Ook bekend als de Japanse noteboom, extracten uit deze boom worden al eeuwen gebruikt in China. Zou je bewustzijn versterken en ook je libido versterken. Men beweert dat Ginko Biloba goed helpt bij mannen met een erectiestoornis die wordt veroorzaakt door een depressie.
Lees meer op Wikipedia
Gluconolactone, E575
Wordt gezien als een huid verbeteraar. Dit chemische goedje wordt gebruikt om de huid gezond te houden en te zorgen dat je glijmiddel niet gaat klonteren. Er zijn geen negatieve eigenschappen bekend, en het wordt daarom ook veel in organische en natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt, maar ook bevat Feta kaas Gluconolacton.
Lees meer op Wikipedia
Glycerine (Glyserol), E422
Is een niet giftige stof die er voor kan zorgen dat glijmiddel op waterbasis glibberig blijft en zoet smaakt en is niet giftig. Het staat er echter om bekend dat het in de vagina schimmelinfecties kan veroorzaken. Hoewel glycerine geen suiker bevat (wat vaak de oorzaak is van een gistinfectie) kan het in de vagina wel omgezet worden naar suiker. Deze gevoeligheid voor Glycerine en gistinfectie is niet voor elke vrouw hetzelfde, het kan zelfs soms voorkomen en soms weer niet. Mocht je achter een verband komen tussen een schimmelinfectie en het gebruik van glijmiddel dan is Glycerine hoogstwaarschijnlijk de veroorzaker. Glycerine zou ook Bacteriele Vaginose of irritaties aan de vagina kunnen veroorzaken.
Lees meer op Wikipedia
Honing
Honing wordt vooral gebruikt in verwarmende glijmiddelen als verwarmende stof, deze glijmiddelen zijn eigenlijk alleen maar te gebruiken als extern glijmiddel, het is dus leuk om mee te spelen op de penis, maar zeker niet in de vagina. Pas dus op dat je na gebruik je handen en je penis goed schoonmaakt mocht je verder willen met penetratie.
Hyaluronan
Ook wel hyaluronzuur of hyaluronaat genoemd, is een stof die natuurlijk in het lichaam voorkomt. Hoewel het in kankeronderzoek wordt gebruikt als “marker” is deze stof eigenlijk de stof die ervoor zorgt dat het lichaam zichzelf gaat herstellen. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van artritis. Het komt veel voor in huidverzorgingsproducten, opspuiten van lippen en bij gezichtsplooi correcte als filler.
Lees meer op Wikipedia
Hydropropyltrimonium Chloride
Een in water oplosbare organische verbinding die wordt gewonnen uit Guar Gom. Wordt het meest in glijmiddelen gebruikt als verdikkingsmiddel. Ook in andere verzorgingsproducten zoals shampoo wordt dit gebruikt.
Lees meer
Hydroxyethylcellulose
Dit is een verdikkingsmiddel. Je vindt het vaak in cosmetische producten, bijvoorbeeld in haargel, maar ook in huishoudelijke schoonmaakproducten. Het wordt beschouwd als een niet giftige stof.
Lees meer op Wikipedia
Hydroxypropyl Guar
Een middel dat de viscositeit verhoogt, een ether uit propyleen glycol. Het wordt als een weinig giftige stof beschouwd en zou geen risico met zich mee moeten brengen. Het wordt ook veel gebruikt in make-up en haarverzorgingsproducten.
Kaliumsorbaat, E202
Kaliumsorbaat is een conserveringsmiddel en mag onder andere worden toegevoegd aan dranken (fruitsap, wijn, cider, mede, …), gedroogde vruchten, kaas-, melk- en eiproducten, brood en banketwaren en sauzen.
Het wordt over het algemeen chemisch bereid maar kan ook worden teruggevonden in de natuur in een aantal bessen. In grote hoeveelheden irriteert deze stof, glijmiddelen bevatten over het algemeen een erg geringe hoeveelheid.
Lees meer op Wikipedia
Lidocaïne
Een lokaal verdovingsmiddel, het meest gebruikt door de tandarts, werkt net zoals het eerder genoemde benzocaïne. In glijmiddelen worden deze stoffen gebruikt om de geslachtsdelen en/of de anus licht te verdoven, om pijn te voorkomen of een orgasme uit te stellen. Lidocaïne wordt zeer snel door het lichaam opgenomen en verdooft langer dan benzocaïne. Beide stoffen worden als veilig voor het lichaam beschouwd, echter zijn er wel meldingen van allergische reacties op een van beide stoffen bekend. Lidocaïne wordt overigens ook gebruikt voor het versnijden van cocaïne…
Lees meer op Wikipedia
Maltodextrine
Dit verdikkingsmiddel is een zetmeel en wordt toegepast in levensmiddelen, waaronder sportdrankjes en wordt snel opgenomen in het lichaam. Daarom beschouwen we dit als veilig. Het wordt ook als gluten vrije zoetstof toegepast.
Lees meer op Wikipedia
Menthol
Menthol wordt veel gebruikt als smaakmiddel, desinfecterend of verkoelend middel in snoepgoed, likeur, kauwgom en andere voedingswaren.
Menthol is een verbinding die op natuurlijke wijze wordt verkregen uit bepaalde muntplanten, het wordt ook op synthetische wijze gemaakt. Het wordt in glijmiddelen gebruikt voor koeling of om tintelingen te veroorzaken. Het is in zulke kleine hoeveelheden niet giftig voor mensen, maar het kan soms wel irriterend zijn voor gevoelige slijmvliezen zoals die bijvoorbeeld voorkomen in de vagina.
Lees meer op Wikipedia
Menthyllactaat
Is ook een koelend middel dat hetzelfde wordt toegepast als menthol. Methyl Lactaat wordt verkregen uit pepermunt olie en wordt gezien als een veilig alternatief voor menthol. Let wel op: deze stof kan ook voor huidirritatie zorgen.
Lees meer op Wikipedia
Menthylchloroisothiazolinon
Een conserveringsmiddel dat de groei van bacteriën, gist en schimmels remt. Het is bekend dat het in hogere doseringen irritatie kan veroorzaken. In de Verenigde Staten wordt het in de hoeveelheden die in glijmiddel voorkomen als veilig beschouwd. De Europese Unie heeft een aantal strikte beperkingen opgelegd over het gebruik van deze stof.
Methylisothiazolinon
Een conserveringsmiddel dat vaak gebruikt wordt samen met Menthylcholoroisothiazolinon. Het is vaak een stof die allergische reacties veroorzaakt. Je kwam dit middel ook veel tegen in desinfecterende middelen, maar sinds 2009 is het daarvoor verboden. In 2016 is het ook verboden in cosmetische producten
Lees meer op Wikipedia
Methylparabeen, E218
Parabenen zijn conserveringsmiddelen die kunnen worden toegepast als antibacteriële middelen. Ze komen in de natuur ook voor in bepaalde vruchten. Door veel deskundigen wordt inmiddels beweert dat parabenen, in de hoeveelheden dat ze worden teruggevonden in cosmetica en glijmiddelen mogelijkerwijs tumoren kunnen veroorzaken. Methylparabenen worden ook toegepast in voedingsmiddelen zoals sauzen en visproducten.
Lees meer op Wikipedia
Methyl Salicylaat
Ook deze stof heeft een afkoelend effect. En wordt veel gebruikt als geurmiddel. In hoge doseringen is deze stof giftig voor mensen, echter wordt het veel gebruikt in lotions en zalfen die gebruikt worden voor pijnbestrijding. De kleine hoeveelheid die in glijmiddel zit zou in principe geen kwaad kunnen.
Lees meer op Wikipedia
Muira Puama (potentiehout)
Deze plant zou de hoeveelheid testosteron in je bloed doen verhogen, het zou ook helpen bij menstruatie symptoombestrijding. Het wordt in Brazilië als traditioneel medicijn gebruikt.
Lees meer op Wikipedia